EGYÜTTMŰKÖDÉS ISASZEGÉRT EGYESÜLET


A tartalomhoz

Főmenü:


"Kurtaszoknyás"

Események > Aktualitások


program a Felvidékre június 29.-e (szombat)Ha megérkezünk Bartra, még ebéd előtt a helyi tánccsoport vezetője bemutatja a kurtaszoknyás népviselet barti változatát. A kurta szoknya palóc hagyományokat hordoz. A környék mátyusföldi viseletétől sajátosan eltér. Hat falura jellemző ez a viselet. Bartról az a hír járja, hogy itt volt a nők szoknyája a legrövidebb.

Az ebéd előtti bemutatót egy barti fiatal hölgy tartja. Gyakorlatilag az alsószoknyától előttünk veszi fel a népviseletet,
elmagyarázva annak részeit és funkcióit. Természetesen történetet is mond hozzá. Amikor felöltözik, akkor látni fogjuk a kurta szoknyás népviseletet a barti szokás szerint. Ilyenkor még szokott egy kis táncot is szervezni, de az attól függ, hogy ebéd előtt van-e az embereknek kedve hozzá.

A bemutató után jön az ebéd. A menü: húsleves, a környéken igen jól készített tejfölös gombás hús knédlivel, rétes.
Ebéd után egy kis
séta következik, amikor megmutatják kis falujukat.

A séta után átmegyünk Kéméndre (6 km Barttól), megnézzük a Garamot, megismerkedünk Csuka Marikával, és a világ legkisebb tájházával. Ő maga az élő felvidéki történelem. Nyugdíjas pedagógus, aki mindent tud a környékről. Terveink szerint ő már az ebédnél is jelen lesz, hogy minél több érdekességet tudjon első kézből mesélni az érdeklődőknek.

Igen közel fekszik egy végtelen bájos kis falu:
Kisgyarmat. Kisgyarmaton van egy malom, amelyiknek a tulajdonosa maga is táncol. Mondhatni a hat falu egyik „lelke”. Házának nagy része a felvidéki hagyományoknak megfelelően berendezett, működő kemencéje van, amibe szívesen be is gyújt a vendégek kedvéért és igen finom kalácsot süt. Az udvaron a kisgyarmati tánccsoport tagjaifognak megjelenni népviseletben és ha szépen kérik őket, táncolnak is egy keveset. Velük lehet népdalokat cserélni, mert igazán jókedvű, vendégváró emberek. Ha van olyan menyecske, akire jó a népviselet, be is öltöztetik kurtaszoknyába.

Bartról még annyit kell tudni, hogy nagy várakozással néznekkövetkező év felé. A magyar illetékesek megnézték a környék településeit. Bart temetőjét replika órák árral találták a legszebbnek, így Barton felépül az első és második világháború Felvidéken elhunyt magyar katonáinak emlékhelye. Most folyik a látványtervek készítése, s hamarosan megkezdődik a munka.

A program ára 6000 Ft,

mely tartalmazza: utiköltség + ebéd + barti bemutató + kéméndi tájház bemutatója + kisgyarmati bemutató és kalács kóstoló.

Szervező: EGYÜTTMŰKÖDÉS ISASZEGÉRT EGYESÜLET
Jelentkezés:
Ságodiné Veránál: 06 28 / 495-559, vagy 06 30 / 260-6080
Verseczki Erzsi: 06 20 / 546-8524Főoldal | Egyesületről | Események | Népművészet | Videó | Galéria | Oldaltérkép

| Az oldal Internet Explorer böngészőre lett optimalizálva! | Készítette: Együttműködés Isaszegért Egyesület | e-mail: kier3ster@gmail.com |

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe