EGYÜTTMŰKÖDÉS ISASZEGÉRT EGYESÜLET


A tartalomhoz

Főmenü:


"Isaszeg Díszpolgára"

Események > Rólunk írták


A város lakossága nevében az
"Isaszeg Díszpolgára" címmel kívánta kitüntetni és az ezzel járó jogokkal felruházni a városért tevékenykedő legkiválóbbakat,életpálya kiemelkedő értékű teljesítményéért, maradandó értékű megbecsülést kiváltó tevékenységért a Képviselő-testület.


Ebben az esztendőben az isaszegi csata napján, a Honvédszobor talapzatánál Dr. Dürr Sándor vette át az Isaszeg Díszpolgára címet Hatvani Miklós polgármestertől.


Méltatás:

Dr. Dürr Sándor nem isaszegi lakos, de igazi isaszegi lokálpatrióta. Isaszegi emberekkel már általános iskolás korában megismerkedett. Középiskolai nyári szakmai gyakorlatát az isaszegi postán végezte.1971 és 1973 között az akkori községi tanácsnál dolgozott igazgatási csoportvezetőként. Szathmáry Zoltánnal, a Falumúzeum alapítójával szoros kapcsolatot ápolt, akivel annak haláláig együtt dolgozott. Múzeumbarátok Körének egyik alapítója, évekig elnöke volt, máig az elnökség tagja, aktív munkatársa.


Isaszeg történelmi hagyományainak ápolását nemcsak szavakkal, hanem sok munkával segítette. Folyamatosan kutatta a községben és a levéltárakban történelmi múltunk emlékeit. 1972-ben id. Szathmáry Zoltán és Domszky Pál mellett a Polgármesteri Hivatal és a Szabadságtörekvések Emléktemploma falán elhelyezett emléktáblák előkészítő munkáiban, engedélyeztetésében, adminisztrációs munkákban vett részt. Az Isaszegi adattári közlemények III. kötetének létrehozása, szerkesztése 1977-ben szintén az ő nevéhez köthető. Péceli diákoknak is szervezett kirándulásokat a Falumúzeumba, ahol rendhagyó történelem órákat tartott.

Aktívan ápolja a lengyel-magyar kapcsolatokat. 1972-ben irányítója volt a legelső Isaszegen szervezett lengyel-magyar baráti találkozónak. Több évig volt a Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület alelnöke. Varsói konzulként 1993-ban az isaszegi "Öregtemplomban" történelmi emlékülést szervezett, melyen a lengyel és a magyar nagyköveten kívül számos ismert és jeles történész is részt vett. Isaszeg jó hírnevét folyamatosan terjesztette Lengyelországban. Neki köszönhető, hogy isaszegi diákok képviselhették Magyarországot lengyelországi rendezvényeken, többek között a 2000. évi Karlinói Gyermekek Alkotásának Európai Fesztiválján.

Évek óta résztvevője és szervezője az isaszegi lengyel rendezvényeknek. Minden év április 6.-án lengyel-magyar baráti találkozót rendez. Nagyrészt neki köszönhető, hogy a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület rendszeresen képviselteti magát ünnepségeinken, ezzel is emelve a rendezvények színvonalát. Felejthetetlen rendhagyó történelemórákat tartott az isaszegi diákoknak.

Évente két alkalommal magas színvonalú lengyel délutánt szervez a Múzeumbarátok Körével karöltve. A rendezvények lebonyolításába bevonja gyermekeit és unokáit is, akik szintén szívesen jönnek Isaszegre. Míg Varsóban, majd később Krakkóban konzulként dolgozott, akkor sem szakadt meg kapcsolata városunkkal. Akárhányszor haza tudott jönni, soha nem mulasztotta el, hogy felkeresse a múzeumot, a Múzeumbarátok Körének tagjait.
Szakmai és magánéleti sikerei ellenére csendes, szerény. Isaszeghez való kapcsolatát legjobban egy magánbeszélgetés folytán elejtett mondata fejezi ki:

"Igaz, hogy én nem Isaszegen lakom, de itt vagyok itthon."

Több mint négy évtizedes Isaszegért végzett önzetlen munkája, példamutató életpályája, városunk iránt érzett szeretete, igazi lokálpatrióta hozzáállása méltóvá teszi az "Isaszeg Díszpolgára" kitüntető címre.

Isaszeg Város Önkormányzata
Főoldal | Egyesületről | Események | Népművészet | Videó | Galéria | Oldaltérkép

| Az oldal Internet Explorer böngészőre lett optimalizálva! | Készítette: Együttműködés Isaszegért Egyesület | e-mail: kier3ster@gmail.com |

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe