EGYÜTTMŰKÖDÉS ISASZEGÉRT EGYESÜLET


A tartalomhoz

Főmenü:


"Isaszegért" cím

Események > Rólunk írták


"Isaszegért" cím
adományozásával kívánja elismerni a városért tevékenykedő azon kiválóságokat a képviselő testület, akik életük folyamán, életük egy szakaszában Isaszegért kiemelkedő tevékenységet végeztek, emberi magatartásukkal, cselekvéseikkel, a társadalmi élet területén követésre méltót mutattak."

Az április 6-i ünnepség keretében Hatvani Miklós polgármester Verseczki Erzsébetnek nyújtotta át a kitüntetést, Isaszegért végzett áldozatos tevékenységéért.

Méltatás:

Verseczki Erzsébet a 2003-ban létrehozta az Együttműködés Isaszegért Egyesületet, aminek mai napig az elnöke, mozgatórugója. Az azt megelőző időszakban a Zöld Szív ifjúsági természetvédő szakkör létrehozása és vezetése fűződik a nevéhez a Falumúzeumban.

Az Együttműködés Isaszegért Egyesület azzal a céllal alakult, hogy mindazok, akik éreznek magukban érdeklődést szűkebb pátriánk, Isaszeg jövőjének alakítása és múltjának ápolása iránt, találják meg azokat a pontokat, ahol legjobb tudásukkal és aktivitásukkal részt tudnak vállalni egy adott feladat megoldásában. Ezzel a célkitűzéssel keresett maga mellé segítőket, akik az irányításával és közösen együttműködve meg is valósították a kitűzött célokat.


Az Egyesület fontos feladatának tekintette és jelképesen örökbe fogadta a "Honvédsírokat", mely keretében azokat és környezetüket rendszeresen ápolja, gondozza, fejleszti. Elkezdte és folyamatosa feldolgozza a II. világháború isaszegi történéseit az akkor élt idős emberek visszaemlékezéseire támaszkodva, így állítanak össze egy kéziratgyűjteményt.

Amit az első öt évükben megvalósítottak a Katonapallagon: asztalokat, padokat, esőházakat, gyerekmászókát helyeztek el, szalonnasütő helyet építettek, fából készült táblákat helyeztek el az 1848/49-es isaszegi csata leírásával, az Egyesület emléktábláját és fából készült táblákat a csata sematikus rajzával, Palágyi, Dalmadi versrészletekkel, valamint az Erdő fohászával. Felújíttatták Harsányi Bálint sírját, letisztíttattak minden sírt, lépcsőlejárót alakítottak ki a sírokhoz. Isaszegi Emléklapot terveztek és készítenek - sajátkezű hímzéssel az isaszegi hímzés jellegzetes mintáival - folyamatosan, amelyeket a városba látogató személyiségeknek adnak emlékbe. A Honvédsírokat meglátogató iskolásokat rendszeresen zsíros kenyérrel és teával vendégelik meg.

2008. október 4-én az aradi vértanúk tiszteletére Emlékfát avattak, amire mondhatjuk, hogy Isaszeg egyik jelenkori nevezetessége a Makovecz Imre, Kossuth- és Ybl díjas építész által tervezett EMLÉKEZŐ ANGYAL. Ezen a napon avatták a Honvédsírokat történelmi pihenőhellyé és felszentelték az Egyesület által felújított Harsányi Bálint huszár főhadnagynak a sírját, valamint jelképesen átadták az emlékhelyet a jövő nemzedékének, amit az óvodás gyerekek fa ültetésével tettek emlékezetessé.

Az ezután következő években 2009-2010-ben elkészíttették a harangot és a haranglábat, amelyek ünnepélyes megszentelésére 2011-ben került sor. Ezzel a Katonapallagot még látványosabbá, vonzóbbá tették az arra járók számára.

2011-ben felkérésre igen aktívan vettek részt a templomkert parkosításában. Ebben az évben realizálódott első határon túli kapcsolatuk a "Hasonlóságok és különbségek a romániai és a magyarországi gyermekek hagyományőrzésének és identitás keresésének területén" címmel megrendezett programukban.

Az Egyesület 2011. április 3-6 között fogadta a székelyföldi Ördögborda Táncegyüttes két csoportját, a csíkszentdomokosi
"Zsengicék"-et és a balánbányai "Prücskök"-et. Az Isaszegi Történelmi Napok "Civilek a történelem nyomában" rendezvénysorozat részesei voltak mind a négy napban, valamint fellépést szerveztek részükre Budapesten a Polgárok Házába. Az Együttműködés Isaszegért Egyesület szállással, az útiköltség megtérítésével, teljes ellátással fogadta a meghívott erdélyi gyermek és felnőtt vendégeit. A gyerekek és az őket kísérő felnőttek gazdag program részesei voltak, útravalóul vitték magukkal az isaszegiek és Isaszeg jó hírét is.

Verseczki Erzsébet folyamatosan keresi a településen belül is az együttműködési lehetőségeket más szervezetekkel és intézményekkel. A Hétszínvirág Óvoda néptáncos gyermekei részére fellépő ruhácskák készítéséhez járultak hozzá. Az NCA pályázaton nyert támogatásból az anyag vásárlását fedezték, majd az Önkormányzatunktól kapott támogatásból varratták meg. A hímzéseket a ruhácskákon az Egyesület tagjai készítették 30 komplett leányka (blúz, kötény, zsebkendő, piros pettyes szoknya alsó szoknyával) és 10 komplett fiú (ing és nadrág) fellépő ruha készült így el. A Hétszínvirág Óvoda néptáncos csoportjával a megyei óvodás néptánc fesztiválon részt vettek Veresegyházon. Az óvoda családi napi rendezvényét jelentős anyagiakkal és munkájukkal is támogatták.

2012 március 15-én fogadták és gulyáslevessel, frissítővel vendégelték meg a Budapestről érkezett 36 fős OTSE túraszakosztály túrázóit a Katonapallagon.

A Damjanich János Általános Iskola és a budapesti Szent Benedek Tehetséggondozó Központ 4/a osztályos tanulóival, valamint a Hétszínvirág Óvoda gyermekeivel közösen emlékeztek mártírjainkra. a Hétszínvirág Óvoda néptáncos gyermekeivel a 2008-ban elültetett emlékfánál felavatták az ISASZEGI ÓVODÁSOK EMLÉKTÁBLÁ-ját.

Egyesület szervezésében több alkalommal látogattak el az isaszegiek Budapestre, a Polgárok Házába, ahol rendezvénysorozat keretében kaptak ízelítőt 2009-től a Kárpát-medence népművészetéből.
Az elmúlt év őszén utazást szervezett Erdély Tündérkertjébe, a Székelyföldre, mely főbb állomásai voltak: Bánffyhunyad, Torockó, Csíkszentdomokos (Báthori búcsú, Márton Áron Emlékház), Nyergestető, Gyimesfelsőlok. Az utóbbi helyszínen tartós élelmiszercsomagot adtak át az Árpádházi Szent Erzsébet Katolikus Gimnáziumnak, emellett felkeresték az ezeréves határt Gyimesbükkön. Négy helyen koszorúztak, rótták le a kegyeletüket az 1848/49-es hősök emlékét idézve.
Egyesület - Verseczki Erzsébet irányításával -, több szakterületen is lelkiismeretesen, szívügyének érezve dolgozott és tesz Isaszegért máig, hogy amit az Egyesület felvállalt, megvalósuljon. Szeretik az emberek, igazi lokálpatriótaként, egészségét nem kímélve, sokat tesz a városért, nemcsak a magyar kultúra és hagyomány továbbadásában, hanem a határon túli kapcsolatok ápolásában, Isaszeg megismertetésében.

A fent részletezett tízéves tevékenysége alapján az Együttműködés Isaszegért Egyesület vezetője méltán veheti át a Képviselő-testület által odaítélt elismerést a város önkormányzatától.

Isaszeg Város Önkormányzata
Főoldal | Egyesületről | Események | Népművészet | Videó | Galéria | Oldaltérkép

| Az oldal Internet Explorer böngészőre lett optimalizálva! | Készítette: Együttműködés Isaszegért Egyesület | e-mail: kier3ster@gmail.com |

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe