EGYÜTTMŰKÖDÉS ISASZEGÉRT EGYESÜLET


A tartalomhoz

Főmenü:


A magyar szabadságharc lengyel emlékei Isaszegen

Események > Cikkek

A Lengyel légió 1849. április 6-án a magyar hadsereggel vállvetve hősiesen harcolt az osztrákok elleni győzedelmes isaszegi csatában. Másnap reggel, amikor Gödöllőn a magyar honvédekkel együtt a Wysocki hadosztály is elvonult Kossuth Lajos előtt, Kossuth levette kalapját, s azt leeresztett kezében tartva, fedetlen fővel várta be a légió elhaladását.

A Lengyel légió története része Isaszeg helytörténetének. A légió kultuszának megteremtése Szathmáry Zoltán és Domszky Pál nevéhez fűződik.

Isaszegen 1972. szeptember 24-e és október 1-je között rendezték meg a Magyar-Lengyel Történelmi Napokat. Idézet Tadeusz Hanuszek akkori lengyel nagykövet Bodrogi András tanácselnök és a Múzeumbarátok Köre részére írt leveléből:

"Tisztelettel közlöm, hogy a Tanácsháza épületére és a református templom falára kerülő emléktáblák Lengyelországban készülnek, és 1972. szeptember első felében Isaszegre kerülnek.
Kelt, Budapesten 1972. július hó 28-án.
Aláírás: Tadeusz Hanuszek, a Lengyel Népköztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete"

A Tanácsháza épületén és a református templom falán elhelyezett emléktáblák tehát Lengyelországban készültek és a lengyel kormány ajándékaként, a lengyel Minisztertanács Hivatalának akkori elnöke, Janusz Wieczorek miniszter segítségével és Domszky Pál közreműködésével érkeztek Isaszegre. Az első emléktáblát 1972. szeptember 24-én délelőtt avatták fel a Községháza falán. A táblán idézet olvasható Petőfi Sándor Az erdélyi hadsereg című verséből:

"Két nemzet van egyesülve bennünk,
S mily két nemzet! A lengyel s magyar!
Van e sors, amely hatalmasabb, mint
E két nemzet, ha egy célt akar?

Petifi Sándor 1849."

A tábla felirata:

"Az 1849 április 6-i győzelmes isaszegi csatában a magyar honvédekkel vállvetve harcoló WYSOCKI
JÓZSEF vezette hős lengyel légió emlékére1972. szeptember 24. Isaszeg lakossága."

A másik a református templom, "A magyar szabadságtörekvések emléktemploma" homlokzatán található:

"A magyar nép szabadságharcában 1849. április 6-án WYSOCKI JÓZSEF vezérletével a Lengyel légió a túlerővel támadó ellenséggel szemben, ezen a helyen védelmezte a magyar tüzérség álláshelyét a küzdelem győzelmes befejezéséig. A csatában életüket vesztett lengyel hősök emlékére állította 1972. szeptember 24-én Isaszeg lakossága."

Az isaszegi erdőben a Katona-pallagon, a honvéd sírok közelében, a Lengyel kapitány sírjára Turai György helybeli kovácsmester még 1900-ban korabeli kardokból keresztet és szalagot kovácsolt. A Magyar-Lengyel Történelmi Napok alkalmával dr. György Attila plébános és az isaszegi római katolikus gyülekezet segítségével új síremléket állítottak. Az obeliszk felirata:

"Itt nyugszik az ismeretlen lengyel kapitány, elhunyt a szabadságharcok küzdelmeiben.
Isaszeg lakossága 1972."

Isaszegi lengyel emlékként tartják számon a budapesti Nemzeti Múzeum kertjében az Isaszegi Múzeumbarátok Köre és a Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület kezdeményezésére felállított Wysocki szobrot. A kezdeményezést támogatta a Lengyel Nagykövetség.Dr. Dürr Sándor
Főoldal | Egyesületről | Események | Népművészet | Videó | Galéria | Oldaltérkép

| Az oldal Internet Explorer böngészőre lett optimalizálva! | Készítette: Együttműködés Isaszegért Egyesület | e-mail: kier3ster@gmail.com |

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe